Duinkerkelaan 89 / W001
8660 De Panne

Immo Pinson gebruikt cookies om uw website ervaring te verbeteren. Lees meer
4.7
Gebaseerd op 30 recensies
Thomas R.
Thomas R.
1708348760
Top makelaar. Correct, gemotiveerd en recht voor de raap!
Marylene C.
Marylene C.
1702838633
Merci Katrien et Anthony pour votre efficacité, votre transparence, votre sincérité et pour toute la disponibilité dont vous faites preuve. Nous avons bénéficié d'un accompagnement 5* du début à la fin et même après 🙂. Nous recommandons vivement l'agence Immo Pinson ! Marylène et Laurent
Eddy D.
Eddy D.
1699297452
T K
T K
1673871800
Karine C.
Karine C.
1663601977
Freddy C.
Freddy C.
1654843117
Supper alles in orde
delphine
delphine
1654630441
Machteld De R.
Machteld De R.
1652530195
Zeer correcte mensen! Heel aangenaam en betrouwbaar om mee samen te werken. Steeds vriendelijk! Een echte aanrader. 👍
Jeaninne S.
Jeaninne S.
1648936584
Heel goed ontvangen geweest.
Karlien B.
Karlien B.
1648831676
Immo Pinson heeft ons buitengewoon goed geholpen in een zeer moeilijk dossier. Rustig, met kennis van zaken, en tot in de puntjes voorbereid. Een aanrader en iedereens vertrouwen waard!
Kristel B.
Kristel B.
1646396370
Professioneel, zeer vlotte communicatie, heel vriendelijke omgang, optimale service! Wij zijn uiterst tevreden!
Pancho L.
Pancho L.
1635889902
Très bon contact avec une grande confiance dès le départ ! Je recommande car l'honnêteté n'a pas de prix.
Jan M.
Jan M.
1634994453
steeds van hun woord, professioneel en fantastisch behulpzaam ook voor alles wat betreft de na-verkoop (renovatie, verhuis, ...)
Brigitte V.
Brigitte V.
1633262409
Anthony en Katrien.Zeker aan te raden. Heel klantvriendelijk en alles correct afgehandeld van A tot Z.Nogmaals bedankt
Inge S.
Inge S.
1628084903
Ann Van G.
Ann Van G.
1611854870
Anthony & Katrien zijn nauw betrokken bij de verkoop van hun panden. Op de eerste plaats staat de klant en zijn of haar verhaal. Daarnaast beschikken zij over een zeer uitgebreid dossier en zetten ze al hun kennis en ervaring in voor een vlotte verkoop van je vastgoed. Goe bezig!
Lamrini M
Lamrini M
1611156721
Très bien et professionnel.
Ann De S.
Ann De S.
1608555584
Bedankt Anthony en Katrien voor de geweldige service bij onze aankoop. Wij willen jullie aanbevelen bij alle toekomstige kandidaat kopers. Geen enkele vraag is jullie teveel. Jullie staan altijd klaar en begeleiden de koper op en top!Familie Coppens-De Schepper
andy neyt (.
andy neyt (.
1601414076
Anthony en Katrien zijn correct en doen al het mogelijke voor hun klanten.Ook in moeilijke situaties zijn ze er steeds en zoeken achter een sluitende oplossing!Eerlijkheid, correctheid en luisteren naar de klant zijn hun handelsmerk.Ik kan U immo Pinson heel sterk aanbevelen als U gedreven specialisten wenst die U bijstaan in verkoop of aankoop van uw woning.Anthony en Katrien gaan voor kwaliteit van hun dienst, niet voor snelle verkoop. Als U met hen praat zal U dit ook onmiddellijk merken.Je koopt bij hen geen kat in een zak en zijn jouw vertrouwen waard!!
hugo D.
hugo D.
1600632929
Zeer goede serviceEerlijk en vriendelijk
Chris D.
Chris D.
1599237880
Mooi interieur
Gert D.
Gert D.
1593811900
Andy N.
Andy N.
1590908005
Laura
Laura
1582368952
Isabel Van O.
Isabel Van O.
1576103405
Immo Pinson is betrouwbaar en klantvriendelijk. Ze luisteren naar wat prioritair is voor de klant bij aanschaf van een woning en geven dan ook hun vakkundig advies.Uiterst tevreden.Hartelijk dank!
Jan D.
Jan D.
1575109298
Anthony en Katrien hebben een uitmuntende vakkennis. Daarboven zijn ze zeer klantvriendelijk en altijd bereid raad te geven en hulp te bieden.
John D.
John D.
1575024587
Als vochtexpert ken ik immo Pinson al lang. Zeker als er degelijk en correct advies moet verkregen worden in verkoop of aankoop werk ik zeer graag met hen samen. Of het nu gaat om een woning of bedrijfspand, dat maakt niet uit.Ze weten perfect waarmee ze bezig zijn en kennen dan ook alle valkuilen op de markt.Bij sommige immo kantoren is verkoop prioritair, wat soms zeer nadelig en duur kan zijn op alle andere vlakken.Bij immo Pinson is er veel ervaring en kennis en dat ondervind je meteen.Ze nemen de tijd om te luisteren en dat is belangrijk om met een gerust hart op zoek te gaan naar uw droomwoning of uw huidige woning of pand tegen de beste voorwaarden snel en effectief te kunnen verkopen.
Noel L.
Noel L.
1565004029
Peter H.
Peter H.
1531659556
JOHANNA M.
JOHANNA M.
1505117100
Cela fait une semaine qu'on est sans chauffage, on telephone tout les jours a l'agence et on ne voit toujours rien venir, donc pour nous agence pas efficace.....
js_loader
Hoe vermijd je dat je twee keer erfbelastingen betaalt - Immo Pinson Blog

Hoe vermijd je dat je twee keer erfbelastingen betaalt

Steeds meer erfgenamen plakken een te lage waarde op het vastgoed dat ze erven. Dat stelt de Vlaamse Belastingdienst vast. De voorbije vijf jaar is het aantal erfgenamen dat tegen de lamp liep verdubbeld.

Wie erft wacht de moeilijke taak om alle geërfde goederen te waarderen. Dat is belangrijk, want die oefening bepaalt hoeveel erfbelasting je verschuldigd bent en je wil uiteraard niet te veel betalen.

Die waardering mag je zelf doen, ook als je vastgoed erft. Vervolgens controleert de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) die waardering, in principe binnen de tien maanden. Oordeelt de belastingambtenaar dat je het geërfde pand onderschatte, dan heeft hij twee jaar om een procedure van tekortschatting op te starten. Dan riskeer je een belastingverhoging en eventueel een boete. Die boete wacht je sowieso als je het geërfde vastgoed zelf waardeerde en binnen de twee jaar doorverkoopt tegen een fors hogere prijs.

Sinds Vlabel daarvoor verantwoordelijk werd in 2015, merken de Vlaamse belastingambtenaren dubbel zoveel tekortschattingen op. Alhoewel de meeste erfgenamen het geërfde vastgoed correct waarderen, stijgt het aantal dossiers merkbaar. Het gaat volgens de bevoegde Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele ondertussen om zowat 1.500 dossiers per jaar.

Groeiende expertise

“Er worden meer procedures van tekortschattingen opgestart omdat extra schatters-experts werden aangeworven en omdat veel aandacht wordt besteed aan interne opleiding”, zegt Diependaele. “De database en het econometrische model waar zij zich voor hun waardering op baseren, zijn de voorbije vijf jaar ook fors verbeterd.”

Gezien deze almaar groeiende expertise bij Vlabel lijkt het logisch dat valsspelers in de toekomst almaar vaker riskeren tegen de lamp te lopen.

Het blijkt ook dat almaar meer erfgenamen op safe spelen en vooraf een bindende schatting laten opstellen om discussies met Vlabel te vermijden. Een erkende schatter kan tegen betaling een waarderingsverslag opstellen. Maar erfgenamen kunnen dat ook meteen aan Vlabel zelf vragen.

Tekortschatting betaal je cash

Je loopt bij tekortschatting niet alleen een risico op een belastingverhoging bij de aangifte van nalatenschap (erfenis), maar ook bij een klassieke verkoop tussen twee partijen. Je maakt in de akte een te lage schatting van de verkoopwaarde, en dit kan aanvullende rechten en mogelijks een belastingverhoging met zich meebrengen.

Je betaalt dan de aanvullende rechten alsook een belastingverhoging. Dit laatste bedraagt tussen de 5% en 20% als boete.

Prijsbewimpeling wordt nog zwaarder bestraft

De werkelijk overeengekomen prijs van een onroerend goed moet in de akte worden opgenomen. In sommige gevallen verzwijgen de koper en verkoper moedwillig de werkelijke prijs, in de hoop hogere aktekosten te vermijden. Dit heet prijsbewimpeling.

Prijsbewimpeling wordt zwaarder gestraft dan tekortschatting. Het is immers een fiscaal misdrijf. Koper én verkoper zullen daarom aan de boete worden onderworpen. Naast het betalen van aanvullende registratiebelasting op de verzwegen som is er een boete verschuldigd ten belope van 100% van de aanvullende rechten. Deze fiscale boete is niet vatbaar voor vermindering of kwijtschelding. Bovendien stellen koper én verkoper zich bloot aan correctionele straffen onder de vorm van strafrechtelijke geldboeten of gevangenisstraf.

Hoe vermijd je belastingverhogingen en boetes?

Niemand is gebaat bij een boete of extra belastingen, maar ze kunnen vermeden worden.

Vermeld bij een verkoop vooreerst steeds de werkelijk betaalde prijs en zorg ervoor dat deze prijs binnen de marges van de gangbare marktprijzen ligt.

Daarenboven kun je allerhande bewijsmateriaal van de verkoop bijhouden, waarmee je je standpunt kan staven in geval van een discussie met de belastingdienst. Dit kunnen zijn: de gemaakte publiciteit, de opdracht aan de makelaar, een voorafgaand schattingsverslag, foto’s van de toestand bij verkoop, offertes en facturen voor nodige herstel- of renovatiewerken, … Een aantal van deze bewijzen kunnen ook dienen bij de aangifte van nalatenschap. Bewaar deze bewijsstukken zeker tot twee jaar na de akte of aangifte van nalatenschap.

Als je echt tegen een lage prijs aankoopt én je wil boetes vermijden, dan kan je in de authentieke akte een extra verklaring laten opnemen – de zogenaamde pro fisco verklaring – waarbij de werkelijke waarde van het onroerende goed vermeld wordt. Op deze waarde worden dan de registratierechten geheven.

Het is tenslotte van groot belang dat je goed voorbereid bent bij het sluiten van de verkoopovereenkomst (de “compromis”). De prijs wordt steeds vermeld in deze overeenkomst en kan in principe later niet meer gewijzigd worden. Ook eventuele bewijsstukken verzamel je best al in een vroeg stadium. Zo bouw je je dossier op een veilig manier op.

Laat je daarom correct adviseren wanneer je je eigendom te koop stelt. Bij Immo Pinson luisteren we naar jouw specifieke situatie en je noden. Reeds bij de aanvang stellen we een volledig verkoopdossier samen, zodat de verkoopovereenkomst (de compromis) waterdicht is en alle nodige vermeldingen bevat. Zo kom je bij het verlijden van de akte niet voor verrassingen te staan.

Bronnen: CIB Vastgoedflitsen, het Notariaat en de Vlaamse Belastingdienst.

Bekijk alle blog artikels

Meer blog artikels

Immo Pinson - Leef, beleef, herleef

Al meer dan 100 tevreden verkopers en verhuurders?
Ben jij de volgende?

Immo Pinson

"Immo Pinson heeft ons buitengewoon goed geholpen in een zeer moeilijk dossier. Rustig, met kennis van zaken, en tot in de puntjes voorbereid. Een aanrader en iedereens vertrouwen waard!"

4.7js_loader